



The project is co-funded by the European Union, Instrument for Pre-Accession Assistance



WP 6

# Training course on risk analysis

# approaches in food safety

# DRAFT AGENDA

27-29 April, 2015 Podgorica, Montenegro

DISCLAIMER:

"This document has been produced with the financial assistance of the IPA Adriatic Cross-Border Cooperation Programme. The contents of this agenda are the sole responsibility of Final Beneficiaries of CAPS2 project and can under no circumstances be regarded as reflecting the position of the IPA Adriatic Cross-Border Cooperation Programme Authorities".

#### **INTRODUCTION**

The project "Strengthening of Centres of Aquaculture production and Safety surveillance in Adriatic Cross-border Countries" – CAPS2 (2nd ORD/0216) foresees the the development of risk assessment studies and related trainings (WP6).

The level of consumers exposure to contaminants in the consumption of fish and shellfish products in the Adriatic Area will be evaluated thanks to a risk assessment study. This activity is linked to the implementation of National Surveillance Plans and to the functioning of a web GIS application, data retrieval and proper analysis in the involved partner Countries.

Istituto Zooprofilattico Sperimentale dell'Abruzzo e del Molise (IZSAM) in collaboration with other project's partners will perform a risk assessment study on the level of consumers' exposure to bio-toxins, heavy metals, benzopyrene and other PAHs, *E. Coli*, Norovirus, Hepatitis A virus and *Vibrio* spp., through the consumption of shellfish products produced in the Adriatic area.

The risk assessment study will contribute in providing relevant information for decision makers on contamination risks, prevention and mitigation strategies.

Partners and target participants, mainly belonging to National and Local Competent Authorities and laboratories dealing with sampling and food safety issues, are involved in a training course aimed to develop basic knowledge and skills for a risk analysis approach to be implemented in the process of data collection and when addressing the contamination of food products.

The Veterinary Administration of Montenegro organises this specific training course in Podgorica, Montenegro with the scientific support of IZSAM.

The main goal of the training course on "risk analysis approaches in food safety" is to transfer basic knowledge on risk analysis process, to support the proper implementation and management of national surveillance plans.

During the training event, the project partners will indeed take the opportunity to discuss about the state of the art of national surveillance plans.

## LEARNING OBJECTIVES

The learning approach is both theoretical and practical; interactive lectures, followed by case studies and discussions, are foreseen.

At the end of the training course, the participants will know:

- □ the basic principles of risk analysis process;
- the strategy of European Union bodies in relation to risk analysis in food safety;
- □ the correct use of risk assessment for decision making process;
- □ the main methods for risk assessment studies.

Participants will be introduced to the risk analysis approach to be considered for proper management of sampling and data collection activities.

Partner	Country
Croatian Veterinary Institute (CVI)	Croatia
Istituto Zooprofilattico Sperimentale dell'Abruzzo e del Molise "G. Caporale" (IZSAM)	Italy
Centre for Ecotoxicological Research of Montenegro (CETI)	Montenegro
Veterinary Faculty Sarajevo, Department of Food Hygiene and Technology (VFS)	Bosnia and Herzegovina
Ministry Agriculture, Fisheries and Rural development Veterinary Administration of Montenegro (VAM)	Montenegro
Ministry of Agriculture, Department of Fisheries (MAFRD)	Croatia
Ministry of Foreign Trade and Economic Relation, Veterinary Office of Bosnia and Herzegovina (VOBiH)	Bosnia and Herzegovina
Food Safety and Veterinary Institute (FSVI)	Albania

### CAPS2 PARTNERS

# SCIENTIFIC COORDINATOR

Scientific Coordinator	Unit/Department	Email
Paolo Calistri	Head of Epidemiology Unit IZSAM	p.calistri@izs.it

### PARTICIPANTS

The event is addressed to representatives of the CAPS2 project partners Countries, and other institutions involved in the execution of the project activities, with particular reference to the activities concerning the national surveillance plans.

Participants are identified among the National and Local Competent Authorities, the laboratories and the institutions dealing with food safety and involved in sampling, analysis and data collection, with experiences in microbiological or chemical food safety problems.

The number of participants is twenty (20).

Participation costs (travel, transfers, board and lodging expenses) are covered by each project Partner according to the assigned budget.

#### LANGUAGE

The working language will be English.

#### First Day

Day	Time	Activity	Person in charge/Tutor	Time	
	9.00	Welcome address	<i>Delegate</i> VAM	10 min	
			<i>Eddy Listes</i> CVI		
	9.10	Course presentation	<i>Paolo Calistri</i> IZSAM	20 min	
	9.30	Introduction to risk analysis and the role of International Organizations (WTO- OIE - FAO - WHO)	<i>Francesca Cito</i> IZSAM	1 h	
	10.30	Coffee Break		30 min	
27 April 2015	11.00	Risk analysis and the EU food safety strategy	<i>Francesca Cito</i> IZSAM	2 h	
	13.00	Lunch break		1 h 30 min	
	14.30	Examples of risk assessment studies in food safety	<i>Paolo Calistri Francesca Cito</i> IZSAM	1 h	
	15.30	Coffee Break		30 min	
	16.00	How to set risk assessment objectives: presentation of case-studies (plenary session)	<i>Paolo Calistri Francesca Cito</i> IZSAM	1 h 30 min	
	17.30	End of the training session	All		

### Second Day

Day	Time	Activity	Person in charge	Time
	9.00	Qualitative and quantitative risk assessment. Simulation models	<i>Paolo Calistri</i> IZSAM	1 h and 30 min
	10.30	Coffee break		30 min
	11.00	Introduction to probability: probability definition and algebra of events	<i>Paolo Calistri</i> IZSAM	1 h
	12.00	Interacting with risk assessors: the risk management framework	<i>Paolo Calistri</i> IZSAM	1 h
28 April 2015	13.00	Lunch break		1 h and 30 min
	14.30	Case studies (I part)	<i>Paolo Calistri Francesca Cito</i> IZSAM	1 h
	15.30	Coffee break		30 min
	16.00	Case studies (II part)	<i>Paolo Calistri Francesca Cito</i> IZSAM	1 h
	17.00	Discussion	All	30 min
	17.30	End of the training session	All	

#### Third Day

Day	Time	Activity	Person in charge	Time
	9.00	Uncertainty and variability: How to deal with them	<i>Paolo Calistri Francesca Cito</i> IZSAM	45 min
	9.45	The risk communication process and stakeholders involvement	<i>Paolo Calistri</i> IZSAM	45 min
29 April	10.30	Coffee break		30 min
2015	11.00	Cross countries meeting: discussion on the state of art of the implementation of national surveillance plans (WP5)	All partner representatives involved	1 h
	12.00	Final discussion	All	30 min
	12.30	Closure of the course		

### LOCATION

Hotel Podgorica

Ulica Svetlane Kane Radević 1

Podgorica, Montenegro

http://www.hotelpodgorica.co.me/

# CONTACTS

Veterinary Administration of Montenegro

Podgorica, Montenegro