CLARIFICATION TO CONTRACT NOTICE NO 1

CONTRACT TITLE:  TECHNICAL ASSISTANCE FOR CAPACITY SUPPORT TO THE TRANSPORT SECTOR AND EU AQUIS ALIGNMENT IN MONTENEGRO
Publication reference: EuropeAid/140039/IH/SER/ME

QUESTIONS & ANSWERS
Q1: According to 21.3) "The reference period which will be taken into account will be the last six years from submission deadline" and "b) The candidate has at least 10 years’ experience in providing technical assistance or advisory services to i) Companies or Corporate Entities in the private sector or ii) Transport Sector Authorities/Administrations or iii) Ministries of Public Works or Transport in South Eastern Europe. The experience will be cumulatively calculated by taking into account the contract durations. The contracts can be in simultaneous implementation state."

Does the reference period "the last six years" apply to criterion b)? In other words, does the candidate (consortium) need to have accumulated experience of at least 10 years within the last six years?
R1: The reference period "the last six years from submission deadline" applies to criteria a) and b) under 21.3) Technical capacity of candidate. Thus, the candidates ("in the case of applications submitted by a consortium, these selection criteria will be applied to the consortium as a whole unless specified otherwise") are to demonstrate that they have "at least 10 years’ experience in providing technical assistance or advisory services" which "will be cumulatively calculated by taking into account the contract durations" and where "the contracts can be in simultaneous implementation state" in the reference period of "the last six years from submission deadline". 

Q2: Both 21.3) a) and b) refer to "Technical assistance or advisory services to (i) Companies or Corporate Entities in the private sector". It is not specified if these advisory services must have been in the field of transport. Is it required that the advisory services / private sector entities are in the transport sector?

R2: "Technical assistance or advisory services to (i) Companies or Corporate Entities in the private sector" means that these should be in fields related to this contract.
Q3: In regard to the above-mentioned project, we would like to ask the following questions for clarification:

In point 21.3 (b) from the contract notice it is stated that "The candidate has at least 10 years’ experience in providing technical assistance or advisory services to (i) Companies or Corporate Entities in the private sector or (ii) Transport Sector Authorities/Administrations or (iii) Ministries of Public Works or Transport in South Eastern Europe". Could you please clarify which period will be taken into account for these references?

R3: For meeting this criteria cumulative contract durations providing technical assistants in the mentioned areas (i)- (iii) will be accepted. The reference period which will be taken into account will be the last six years from submission deadline". The contracts could have been in simultaneous implementation state.
Q4: Referring to the service contract notice for the above mentioned project, section 21 – Selection criteria, under heading 2) Professional capacity of candidate, subheading (b): at least 50% of all staff working for the candidates in the current year in fields related to this contract are permanent: Can you please provide further clarifications of your understanding of what means that 50% of all staff working for the candidate in the current year in fields related to this contract are permanent, considering subheading (a)?
R4: Both selection criteria 2a) and 2b) need to be fulfilled by the candidate. Subheading (a) does not exclude or limit subheading (b) and vice versa.
Q5: Referring to the service contract notice for the above mentioned project, section 21 – Selection criteria, under heading 3) Technical capacity of the candidate, subheading (a): at least two projects in each of the two Result-areas mentioned in chapter 7, above (a total of 4 reference projects) with a budget of at least 1,000.000 Euros each in providing technical assistance or advisory services to (i) Companies or Corporate Entities in the private sector or (ii) Transport Sector Authorities/Administrations or (iii) Ministries of Public Works or Transport, in the past 6 years, we would be grateful if you could clarify the following:
Please confirm that for the project references with a budget of at least 1,000.000 Euros each in providing technical assistance or advisory services to (i) Companies or Corporate Entities in the private sector or (ii) Transport Sector Authorities/Administrations or (iii) Ministries of Public Works or Transport, in the past 6 years, successfully implemented in an European Union Member State (EU MS) will be considered eligible. 
R5: In the interest of the equal treatment of all the prospective candidates, the Contracting Authority cannot give preliminary opinion/perform assessment of the compliance with the criteria prior to the deadline for submission of application. However, when it comes to the selection criteria 21.3.a) there are no geographic limitations related to this criterion.
Q6: Referring to the service contract notice for the above mentioned project, section 21 – Selection criteria, under heading 3) Technical capacity of the candidate, last paragraph related to additional comparative criteria, point 1) The number of projects that meet selection criteria 3) (a) specifically targeting the field of human resources restructuring: Can you please provide further clarifications of what link this additional criterion has with the two result areas mentioned in chapter 7?
R6: Additional comparative criteria will be applied only if more than 8 eligible candidates meet the selection criteria. Human resource restructuring falls within a Technical Assistance providing high quality expertise on institutional restructuring and capacity building support, and here specifically Result 2 of the Chapter 7 covering administrative and institutional management capacity.
Q7: Referring to the service contract notice for the above mentioned project, section 21 – Selection criteria, under heading 2) Professional capacity of candidate, subheading (b): at least 50% of all staff working for the candidates in the current year in fields related to this contract are permanent. We are kindly ask you to provide further information about this requirement. In accordance with this criteria, a candidate that has 1000 relevant permanent staff and 2000 other relevant staff (totally 3000) is not eligible, while a candidate with 10 permanent relevant staff and 2 other relevant staff (total 12) is eligible.

R7: In the interest of the equal treatment of all the prospective candidates, the Contracting Authority cannot give preliminary opinion/perform assessment of the compliance with the criteria based on examples prior to the deadline for submission of application.

Both selection criteria 2a) and 2b) need to be fulfilled by the candidate. Subheading (a) does not exclude or limit subheading (b) and vice versa. 
Q8: Referring to the service contract notice for the above mentioned project, section 21 – Selection criteria, under heading 3) Technical capacity of the candidate, subheading (a): at least two projects in each of the two Result-areas mentioned in chapter 7, above (a total of 4 reference projects) with a budget of at least 1,000.000 Euros each in providing technical assistance or advisory services to (i) Companies or Corporate Entities in the private sector or (ii) Transport Sector Authorities/Administrations or (iii) Ministries of Public Works or Transport, in the past 6 years, we kindly ask you to clarify the following:

· What kind of projects are considered eligible for services provided to the Private Sector of for the 2 main results of the project mentioned in point 7 of the service contract notice: drafting of legislation for transport policy (result 1) and support for the legal, administrative, institutional, technical, planning, programming, procurement, contracting, implementation, monitoring and evaluation management capacity of the transport sector institutions involved with the implementation of transport policies (result 2)?

· For result 1 in point 7 mentioned service contract notice, can you please confirm that references implemented in preparation of legislation for Transport Policy (in accordance with the EU Acquis, as mandatory in all member States in an EU Member States) is consider as eligible, covering result 1?

R8: In the interest of the equal treatment of all the prospective candidates, the Contracting Authority cannot give preliminary opinion/perform assessment of the compliance with the selection criteria based on examples prior to the deadline for submission of application. The candidate is free to present projects he considers to be the most relevant in fields related to this contract.
Q9: Referring to the service contract notice for the above mentioned project; section 21 – Selection criteria, under heading 3) Technical capacity of the candidate: The reference period which will be taken into account will be the last six years from submission deadline, subheading (b): The candidate has at least 10 years’ experience in providing technical assistance or advisory services to (i) Companies or Corporate Entities in the private sector or (ii) Transport Sector Authorities/Administrations or (iii) Ministries of Public Works or Transport in South Eastern Europe. The experience will be cumulatively calculated by taking into account the contract durations. The contracts can be in simultaneous implementation state, we kindly ask you to clarify the following:

· In which point of the application form is this to be included? If it is to be included in point 6, as project references, it can be the case to need more than the 15 references limit, having in mind the minimum of 4 references to be included for subheading (a). More, the re-examination criteria is related only to 21.3 (a), so a candidate should bring more than the minimum required 4 references in order to have good chances advancing in the next step of the project.

· As in under heading 3) it is mentioned: The reference period which will be taken into account will be the last six years, for subheading b), the candidate should prove the 10 years of experience in the last 6 years. We kindly asking you to confirm.

· In accordance with the transnational cooperation programme for South East Europe, these are the participating countries: Albania, Austria, Bosnia and Herzegovina, Bulgaria, Croatia, The Former Yugoslav Republic of Macedonia, Greece, Hungary, Italy, Republic of Moldova, Montenegro, Romania, Serbia, Slovakia, Slovenia and Ukraine. We kindly ask you to confirm that these are the countries for which subheading b) is applying for.

· Re-examination criteria – The number of projects that meet selection criteria 3) (a) specifically targeting the field of human resource restructuring; we kindly asking you to clarify if these activities are capacity building activities linked to result 1 or result 2 mentioned in point 7 of the service contract notice.-

R9: The clarification is provided in the same sequencing as follows:

· Candidates shall present their references under the point 6 (Experience) of the application form. The number of references to be provided must not exceed 15 for the entire application. Candidates are allowed to refer either to projects completed within the reference period of 6 years from the submission deadline (although started earlier) or to projects not yet completed. 

· The experience will be cumulatively calculated by taking into account the contract durations. The contracts can be in simultaneous implementation state – time overlaps are allowed. Thus, the candidates (in the case of applications submitted by a consortium, these selection criteria will be applied to the consortium as a whole) are to demonstrate that they have "at least 10 years’ experience in providing technical assistance or advisory services" which "will be cumulatively calculated by taking into account the contract durations" and where "the contracts can be in simultaneous implementation state" in the reference period of "the last six years from submission deadline". 

· South Eastern Europe refers to participating countries in accordance with the transnational programme for South East Europe: Albania, Austria, Bosnia and Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Northern Macedonia, Greece, Hungary, Italy, Republic of Moldova, Montenegro, Romania, Serbia, Slovakia, Slovenia, and Ukraine. It also refers to Turkey and Kosovo as member partners in accordance with the South-East European Cooperation Process.
· Please refer to the response no.6 above.
Q10:  Article 21.1 reads: “a) the average annual turnover of the candidate excluding this contract, over the years indicated in the application form, must exceed 1,000,000 Euros”. We note that the required minimum turnover the candidate has to meet is well below the budget of the contract itself which is 3.66 Million EURO and it is not usual that the minimum annual turnover is set at much lower level than that of the maximum available contract budget.

R10: The threshold of EUR 1 000 000 is set intentional with a view towards an annualised budget of the project: The maximum budget stated in the contract notice divided by the initial contract duration in years.
Q11: Article 21.2 (a) reads: “At  least 10 staff currently work in permanent employment for the candidate in fields related to this contract…”

As the maximum available contract budget is almost 4 Million EURO, it is unlikely that a company/consortium with total staff of 10 or so people in total would have the capacity to absorb the funds and properly implement the project. Given the size of project, both in terms of the required results, overall scope and the budget available, it is to be expected that only company/consortia with far larger number of employees would have the necessary capacities to properly execute this complex intervention.

R11: The objective of this criterion is to examine whether or not the candidate (i.e., the consortium as a whole, in the case of an application from a consortium) has sufficient or minimum ongoing staff resources and expertise to be able to handle the proposed contract in terms of specialist knowledge related to this contract for each legal entity making an application. This criterion is not used to assess candidate's capacity to absorb financial means.
Q12: Article 21.3 (a) reads: “The candidate has successfully implemented at least two projects in each of the two Result-areas mentioned in chapter 7, above (a total of 4 reference projects) with a budget of at least 1,000.000 Euros each in providing technical assistance or advisory services to (i) Companies or Corporate Entities in the private sector or (ii) Transport Sector Authorities/Administrations or (iii) Ministries of Public Works or Transport, in the past 6 years”. We would like to inquire how any of the two results defined in chapter 7 which are basically ”…further alignment with the EU acqui…” and “capacity of the transport sector institutions…increased…” are to be achieved by providing any kind of advisory services to Companies or Corporate Entities in the private sector?

R12:  Please refer to the response no. 8 above. Experience in providing services to private sector is not mandatory and it is included in order to increase the competition. Specifically under Result 2, a number of issues are similarly desirable to improve within public and private entities. Such experience with the private sector is rewarded.
Q13: The same Article 21.3 (a) requires from prospective bidders to provide eligible references in the total value of at least 4 Million EURO and from past 3 (three) years only.

Based on our knowledge of the sector and investigation of the similar interventions being provided worldwide in the recent past, we draw your attention to the fact that there haven’t been that many eligible projects at all, especially not in that value and in this brief timeframe set.

R13: The criterion is for 4 reference projects with a budget of at least 1,000.000 Euros each and not for at least 4.000.000 Euros in total. Candidates are allowed to refer either to projects completed within the reference period of 6 years from the submission deadline (although started earlier) or to projects not yet completed. Please also refer to the responses no 3, 5 and 9.

Q14: Chapter 7 Result 2 explicitly mentions IPA funds: “This is to be achieved with a specific view on the improvement of the current management and implementation of IPA funds and the preparation towards the future management of Structural Funds”.

· Are we to understand that eligible projects covering result 2 in line with Requirement 21.3 (a) are from IPA countries only?

· Is the requirement 21.3 (b) related to “providing technical assistance or advisory services” connected to descriptions in Result 1 or Result 2 or both or it is a standalone criterion? If Result 2 is to be met here, does IPA restriction apply?
 R14: The clarification is provided in the same sequencing as follows:
· For the selection criteria 21.3 (a) there are no specific restrictions in terms of the EU programmes or source of funding for projects presented in the section 6 of the application form;
· This is a standalone criterion and projects should be in the fields related to this contract, regardless of the source of funding. Thus, criteria (a) and criteria (b) both need to be fulfilled by the candidate and should both be taken into consideration. Criteria (a) does not exclude or limit criteria (b) and vice versa.
